top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraZateplujemeČesko

ANALÝZA: Jak přemluvit spoluvlastníky k rekonstrukci? Nabídněte lidem balkón anebo výtah, úspory tepla berou jako samozřejmost

Česko má jeden z nejzastaralejších bytových fondů v Evropě a řada bytových domů je tak na hranici životnosti. Přesto zhruba 60 % bytových domů postavených před rokem 1980 ještě neprošla tolik potřebnou komplexní rekonstrukcí. K realizaci bytů vlastníky nemotivuje obvykle havarijní stav, nabízené štědré státní dotace či značné úspory za platby za energie. Aliance Zateplujeme Česko proto zjišťovala, co vlastně spoluvlastníky k rekonstrukci nejvíce motivuje. Úspory energií a odstranění havarijního stavu domu to překvapivě nejsou.


Pokud na schůzi SVJ nebo družstva potřebujete prosadit celkovou rekonstrukci domu, nesnažte se spoluvlastníky přesvědčit pouze racionálními argumenty. Podle analýzy aliance Zateplujeme Česko se lidé i o tak významných a dlouhodobých investicích rozhodují úplně stejně jako při nákupu běžného spotřebního zboží: na základě emocí a okamžitých a hmatatelných benefitů.


Aliance Zateplujeme Česko sdružuje profesní organizace, jejichž členové se podílejí na renovacích a zateplování tuzemského bytového fondu, zejména výrobci izolantů a zateplovacích systémů.

 

Rozhodování spoluvlastníků by se dalo parafrázovat slovy: Lepší nový balkón a výtah v hrsti, nežli návratnost investice do zateplení za deset let. „Argumenty jako úspora energií či odstranění havarijního stavu domu berou lidé jako samozřejmost, ale v závěru o realizaci rozhodnou emoce, třeba vidina nového balkónu, kde se dá v létě slunit, výstavba výtahu či zateplení lodžie, která rozšíří užitnou plochu bytu,“ shrnuje architektka Marcela Kubů z aliance Zateplujeme Česko.

 

Nejpopulárnější investice do modernizace bytového domu realizované nad rámec zateplení:

1

Výstavba či rekonstrukce balkonů

2

Zateplení a zasklení lodžií 

3

Výstavba a rekonstrukce výtahu

4

Rekonstrukce chodeb a společných prostor

5

Vnější stínění (žaluzie)

6

Zvonky na dálkové ovládání

7

Výstavba sklepních kójí

8

Nákup nového domovního kotle a rekonstrukce otopné soustavy

9

Instalace fotovoltaických a solárních panelů pro výrobu elektřiny a ohřev vody

10

Instalace společné TV a satelitní antény

11

Instalace rozvodů optického internetu


Podle psycholožky Markéty Hlaváčové to ale není nic překvapivého: „Žijeme v poněkud nejisté době, proto lidi zajímají spíše okamžité výhody spojené s nějakou pozitivní emocí, kterou si umí dobře představit. Že zateplením ušetří na energiích a investice se jim vrátí v horizontu deseti let je pro řadu z nich příliš abstraktní, a proto takové argumenty podvědomě ignorují. S vyšším věkem se tato podvědomá reakce umocňuje, na což je třeba myslet v okamžiku, pokud je třeba přesvědčit o takových investicích lidi v důchodovém věku.“


Po čem lidé v paneláku či bytovce touží?

 

Pro zjištění skutečných motivů spoluvlastníků využila aliance zkušenosti realizačních firem, se kterými spolupracuje (viz infobox). Dotazováním zjišťovala, jaké další investice se realizují nad rámec standardní renovace domu čítající novou fasádu a včetně zateplení, výměnu oken a dosluhujících inženýrských sítí.

 

„Z analýzy vyplývá, že nejčastěji se jedná o zateplení či zasklení lodžií, renovace a rozšíření balkónů, montáž venkovních žaluzií, instalace balkonů k francouzským oknům, postavení výtahu ve starých domech či rekonstrukce těch starých, postavení sklepních kójí,“ říká Pavel Svoboda z aliance Zateplujeme Česko.


Mezi zaručené „tutovky“ mezi majiteli bytů jsou rekonstrukce a renovace balkonů a lodžií. Rozšíření plochy původních francouzských oken a balkónů bylo hlavním tahounem rekonstrukcí a zateplení například v bytovém domě v Kladně (viz obrázek). Dům postavený v 50. letech byl v havarijním stavu a potřeboval urgentně komplexní renovaci v ceně 15 milionů korun, tedy v přepočtu investice 500 tisíc korun na bytovou jednotku.



„Zvětšením plochy bytu o pět metrů čtverečních rozšířením balkonů jsme přesvědčili i váhající majitele a to včetně těch starších, kteří se zadlužení obávali. Navíc jsme snížili výdaje za teplo o 38 % a ušetřené peníze tak využít na splátky úvěru. Zpětně mohu říct, že investice nikdo nelituje, protože se nám tím výrazně zvýšil komfort bydlení,“ potvrzuje Jana Rybková, předsedkyně výboru SVJ.


Rozšíření balkonu o 5 m2 znamená při průměrné ceně bytů v Kladně 58 tisíc za metr čtvereční okamžité zvýšení hodnoty nemovitosti o 290 tisíc korun!


PRŮZKUM: Co lidi nejvíce při modernizaci domu ocení?

 

Kromě odstranění havarijního stavu budovy a zhodnocení nemovitosti by lidé nejvíce ocenili instalaci fotovoltaických panelů na výrobu elektřiny, vnější stínění žaluziemi, rekonstrukci společných prostor a zateplení lodžií pomocí zasklení. Vyplývá to z průzkumu aliance Zateplujeme Česko realizovaného pomocí Instant Research agentury Ipsos mezi 840 respondenty. Respondenti vybírali tři odpovědi na otázku, jaké investice do modernizace bytového domu by nejvíce uvítali.




„Pro některé investice představuje zateplení domu ideální moment, jak ještě ušetřit stovky tisíc korun díky využití lešení a stavebních výtahů nejen pro realizaci zateplení. Poslouží navíc i k výměně oken, instalaci stínících žaluzií, renovaci lodžií a balkonů. Lešenářské práce a zábory chodníků představují výraznou položku v rozpočtu, která realizaci dalších investic výrazně zlevní,“ shrnuje důvody pro širší modernizaci domu Pavel Zemene z aliance Zateplujeme Česko.

 





Sloučením investičních akcí se ušetří až miliony korun

 

Pokud je i váš bytový dům v havarijním stavu a vyžaduje urgentně komplexní rekonstrukci, odborníci doporučují zrealizovat v rámci renovace co nejvíce investičních akcí. Ze zkušeností aliance Zateplujeme Česko vyplývá, že jejich sloučením lze získat výhodnější bankovní financování a navíc čerpat maximum možného i z řady dotačních titulů.

 

„Lze čerpat dotace na zateplení domu, instalaci fotovoltaiky, ohřev vody, výměnu otopného systému. Cena tak může klesnout až o miliony korun. Za ušetřené peníze lze následně postavit výtah nebo balkóny,“ vysvětluje Pavel Zemene.

 

Výrazně se ušetří také tím, že všechny investiční akce se udělají najednou během několika měsíců. „Zlevní to realizaci o stovky tisíc korun, protože například lešení se bude stavět pouze jednou. Poslouží k zateplení i výměně oken či renovaci lodžií a balkonů. Ušetří se i na projektu získání různých povolení a zároveň se podstatně zkrátí doba realizace,“ uzavírá Marcela Kubů.

bottom of page